در مورد سفید کننده های نوری چه می دانید؟
لباس های روزمره که مورد استفاده ما قرار میگیرد، طی فرآیند های خاصی رنگرزی میشوند و به لباس هایی با رنگ های مختلف و تناژ های متفاوت تبدیل میشوند. ولی آیا شما از نحوه این فرآیند تبدیل مطلع هستید؟ اکثرا میدانیم که الیافی مانند پنبه و پشم در ابتدا پس از خالص سازی رنگی زرد دارند . ازین الیاف برای تهیه البسه استفاده میشود. مشاهده کردن چنین رنگ زردی در یک لباس از نظر شخص خریدار دلپذیر نمیباشد. ولی این مشکل با استفاده از خاصیت فلورسانس مواد خاصی قابل حل شدن است. طیف موجی ناحیه UV و مرئی در موادی که خاصیت فلورسانس دارند باعث تابش نور روشنی ازین مواد میشوند. طول موج ناحیه مرئی 400الی 700نانومتر میباشد که ترکیب سه نور اصلی آبی، قرمز و سبز باعث ایجاد نور سفید رنگ میشود . رنگ زردی که به چشم ما میرسد حاصل ترکیب ناحیه 500تا 600 ( نور سبز) و ناحیه 600 تا 700 (نور قرمز) میباشد . برای اینک نوری به چشم ما برسد بدیهی است که باید انعکاس داشته باشد پس رنگ زردی حاصل انعکاس نور سبز و قرمز از سمت جسم است. کاری که سفید کننده نوری انجام میدهد این است که باعث میشود جسم نور آبی راهم انعکاس دهد و همزمان سه نور اصلی باهم ترکیب شده و باعث از بین رفتن رنگ زرد جسم یا ماده میشود.
با توجه به مکانیزم بالا مشاهده میشود که سفید کننده نوری باعث نشر نورهایی با طول موج حدودا 450 الی 700 نانومتر میشود. ولی آیا این رنگ سفید همیشگی است؟ خیر . همگی ما شاهد این موضوع بوده ایم که پس از چندمرتبه شتشسوی لباسهای سفید رنگ انها به زرد مایل است و علت این امر این است که ذرات سفید کننده های نوری به صورت مکانیکی میان الیاف قرار دارند و پس از شتشسو از الیاف لباس خارج میشوند. سفید کننده ها وبلیچ های خانگی مثل سدیم هیپو کلریت که تحت عنوان وایتکس شناخته میشود عملکردی مثل سفید کننده ها ی نوری را ایجاد میکند ولی در مقیاس و غلظت کمتر. در صنعت مقدار مورد استفاده از سفید کننده های نوری باید مشخص و معین باشد در غیر اینصورت با افزایش انعکاس نور آبی ، لباس به جای سفید بودن آبی خواهد بود. موادی که از آنها بعنوان سفید کننده های نوری شناخته و استفاده میشوند مشتقات استیلبن میباشند.
برخلاف رنگ ها ، سفید کننده های نوری علاوه بر اینکه زردی اجسام ر برطرف میکنند در عین حال درخشندگی را افزایش میدهند. سفید کننده های نوری به خودی خود بیرنگ بوده و هنگاهی که درماده بستر حضور دارد تحت اثر نور فرابنفش طول موج 300 تا 400 را جذب کرده و تابشی به رنگ آبی فلورسانس خواهد داشت.
خیلی جامع بود خانم مهندس .سپلس بخاطر مطالب مفیدتون
ممنونم خانم عاشقی از بازخورد شما . امیدوارم مفید بوده باشه
مطالب بسیار جالب وآموزنده بود سرکارخانم مهندس فریدی
ممنونم از حوصله و وقت شما. امیدوارم جالب بوده باشه براتون
سرکار خانم مهندس فریدی مطالب بسیار مفیدو جالبی بود با تشکر از شما
ممنونم از شما که وقت گذاشتید .سپاس
عالی مهندس انشالله موفق باشی