منتظر RTX 4080 وایستیم یا همین الآن بخریم؟
هر بار که به زمان عرضه نسل جدید قطعات کامپیوتری می رسیم سوال مهمی ذهن خریداران را به خود مشغول می کند و آن این است که باید تا آمدن نسل بعد صبر کنیم یا قطعاتی که در همین نسل تولید شده اند به اندازه کافی برای کاری که انجام می دهیم قوی هستند؟
در مورد کارت گرافیک این موضوع حتی پیچیده تر هم هست. با توجه به رشد پر سرعت بازی های کامپیوتری در موضوع جلوه های گرافیکی به عصری رسیده ایم که دیگر صحبت از بازی های واقع گرایانه به میان می آید. آنریل انجین 5 هم که دیگر نیازی به معرفی ندارد و مدام ویدیوهایی را می بینیم که یک فرد خوش ذوق یک جایی را با گرافیک حیرت آوری در این موتور، بازسازی کرده است، جوری که دهانمان از دیدنش باز می ماند. حالا اگر تصمیم گرفته اید یک حالی به سیستم گیمینگتان بدهید و یک کارت گرافیک جدید بخرید مطلب امروز من خیلی به دردتان می خورد. پس با من همراه باشید.
اولین نکته ای که باید بدانید این است که بازار کارت های گرافیک و به صورت کلی تر قطعات کامپیوتر کمی با دیگر بازارها متفاوت است. علم کامپیوتر مخصوصاً در سالهای اخیر با سرعت خیره کننده ای در حال رشد و است و هر روز خبرهای زیادی از پیشرفتهای چشمگیر در این حوزه به گوش می رسد. همین موضوع سبب شده است که هر نسل از قطعات با نسل قبلی تفاوت های چشمگیری داشته باشند که مثلاً این موضوع در مورد کارت های گرافیک سری 10 و سری 20 انویدیا به حدی بود که می توانم بگویم با یک محصول کاملاً جدید طرف بودیم که عملکرد نسل پیشین را به کمک برخی تکنیک های فنی و به لطف دو نوع هسته جدید، چندین برابر بهبود داده بود.
زمان انتشار سری 20 البته متأسفانه در دوره همه گیری کرونا رخ داد و همه افرادی که می خواستند برای خرید اقدامی انجام بدهند را غافلگیر کرد. قیمت ها به شکل نجومی در حال افزایش بودند و به نظر می رسید همه گیری ضربه بزرگی به سیستم های تولید و توزیع وارد کرده است. از سوی دیگر رشد عجیب و غریب اتریوم و بیت کوین هم تب و تاب ماینینگ ارزهای دیجیتال را افزایش داد و ما تا آمدیم به خودمان بیاییم بازار در یک التهاب شدید فرو رفت و قیمت ها سر به فلک کشید.
وقتی صحبت از افزایش قیمت کارت های گرافیک در دوره کرونا صحبت می کنم، بحث 20 یا 30 درصد نیست؛ کارت های جدید سری 20 در بهترین حالت 2 تا 3 برابر گران تر از قیمتی که انویدیا برای آنها تأیید کرده بود، آن هم نهایتاً در سایت هایی مانند E-bay که به فروش کالاهای دست دوم معروف هستند عرضه می شد. مغازه ها و خرده فروشی ها هم به محض اینکه تعداد محدودی کارت موجود می کردند، به سرعت به فروش می رفت و همین موضوع هم مردم را مجبور می کرد به سراغ همان فروشنده های بازار سیاه بروند.
این بین برخی طرفداران تصمیم گرفتند تا آمدن نسل بعدی یعنی سری 30 انویدیا صبر کنند تا قیمت کارت های سری 20 که در آسمان ها سیر می کرد کمی کاهش بیابد و برای خرید معقول تر شود. اما نه تنها این اتفاق نیافتاد بلکه قیمت ها بیشتر هم شد. ورود کارت های سری 30 از آن جهت که هنوز در همه گیری قرار داشتیم، نتوانست تأثیر آنچنانی بر روی این بازار بگذارد. خوشبختانه این وسط کارت های خوبی مانند RTX 3060 هم عرضه شدند که علی رغم نظرات منفی کاربران و قیمت های بالا، گزینه های مطلوبی به نظر می رسیدند؛ هرچند برخی هم این میان یک مراسم ختم برای کارت های گرافیک مقرون به صرفه گرفتند که به نظر می رسید به این زودی ها به میان ما باز نخواهند گشت.
دو تولید کننده معروف کارتهای گرافیک یعنی Nvidia و AMD هم بیکار ننشستند و از این وضعیت به قول معروف قاراشمیش نهایت استفاده را کردند؛ هرچند که AMD کمی میانه رو تر به نظر می رسید و مانند Nvidia، پا روی پدال گاز قیمت ها نگذاشته بود. از سویی انویدیا آمد و دید اگر همینطور ادامه بدهد، میل مردم به خرید قطعات کامپیوتری کمتر و کمتر می شود، پس تصمیم گرفت تا دست ماینرها را از کارت های گرافیک عزیزی که قرار بود به دست گیمر ها برسد کوتاه کند. البته مهم است بدانید که این یک روی مسئله است و انویدیا آنطور که به نظر می رسد، خیلی هم به فکر گیمر ها نیست.
انویدیا چه کار کرد؟
انویدیا آمد و کارت های سری RTX را با یک درایور مخصوص بروز کرد که دیگر امکان ماین کردن روی کارت های سری RTX را نمی داد. برای ماینر ها هم یک سری کارت جدید مخصوص معرفی کرد که طبیعتاً با آنها نمی شد بازی کامپیوتری کرد. در نگاه اول مسئله حل شده به نظر می رسد، اما باید توجه داشته باشید که ماینرها معمولاً به صورت دوره ای، کارت های گرافیک قدیمی خود را با مدل های جدید بروزرسانی و قطعات قدیمی را دوباره با قیمت بسیار پایین تر وارد بازار می کردند که خب نهایتاً خرید این قطعات را برای آنها که بودجه پایینتری داشتند بسیار منطقی می کرد. ولی با آمدن کارت های ماینینگ این مسئله از بین رفت و دیگر خبری از آن کارت های گرافیک خوش قیمت که از انبار ماینرها به بازار سرازیر می شد، نبود که البته همانطور که حدس مزنید به نفع انویدیا تمام می شد.
دوباره این اتفاق میافته؟
وضعیت جهان هنوز در مورد همه گیری به یک جایگاه مشخص نرسیده و به نظر نمی رسد به این زودی ها هم پیشرفتی در این مسئله حاصل شود، هرچند فاصله بین موجهای ابتلا عمومی بیشتر شده است اما هنوز هم این کووید لعنتی بین مردم چرخ می زند و قربانی می گیرد. وضعیت در برخی کشور ها از کشور ما هم بدتر است و همین موضوع هنوز سایه نحس همه گیری را بر بالای سرمان بر افراشته نگاه داشته است. امکان این موضوع که دوباره بازار با مسئله کمبود مواجه شود وجود دارد و کسی نمی تواند با اطمینان از حل شدن همه مشکلات در این حوزه سخن بگوید. پس انتظار برای پایین آمدن قیمت ها حداقل به این دلیل کمی بیهوده به نظر می رسد.
از سویی اما با سقوط نرخ ارزهای دیجیتال و کساد شدن کار ماینرها حجم انبوهی از کارت های دست دوم به بازار وارد شده که برای اولین بار در چند سال اخیر سبب شده است تا قیمت ها به قیمت های MSRP یا همان قیمت تعیین شده از سوی تولید کننده بازگردد. این یعنی فرصت خوبی پیش آمده است برای آنهایی که مدت ها منتظر بودند تا قیمت ها کمی آرام بگیرند.
جواب من به این سوال که آیا کارت های گرافیگ این نسل، خواه میکرومعماری Ampere شرکت انویدیا باشد، خواه کارتهای میکرومعماری RDNA 2.0 شرکت AMD، برای خرید به اندازه کافی خوب هستند؟ یک بله بزرگ است. توان کارت های گرافیک این نسل به حدی زیاد است که برای سالها فارق از اینکه چه انتظاری دارید کارتان را راه خواهد انداخت.
برای نسل بعد صبر کنیم؟
صبر کردن برای آمدن یک سری یا نسل جدید از کارت های گرافیک اتفاق طاقت فرسایی است که خود ما هم آن را خوب می فهمیم. اما زمانی که هنوز قیمت های نسل بعد مشخص نشده است و وضعیت بازار هم نامشخص به نظر می رسد این صبر کردن می تواند آزار دهنده تر هم باشد. تازه ممکن است ارزهای دیجیتال با توجه به سقوط هنگفت چند وقت اخیر، کم کم به یک مقدار حداقلی برسد و دوباره سرمایه گذاران پول های خود را وارد این حوزه کنند و دوباره مسئله ماینینگ جان بگیرد.
در انتها به طور خلاصه بخواهم بگویم، تلاش کردم که در این مطلب به شما این مطلب را تفهیم کنم که این بازار کمی دیوانه است و با منطق خاصی پیش نمی رود چون عوامل بیشماری بر روی آن تأثیر می گذارند. امروز ممکن است زمان مناسبی برای خرید قطعات کامپیوتری به نظر برسد ولی کسی نمی داند اگر مثلاً چین به تایوان حمله کند چه اتفاقی رخ خواهد داد یا اینکه آمدن کارت های گرافیک گرافیک جدیدی که اینتل مدام در حال تعریف کردن از آن است چه تأثیری بر روی بازار خواهد گذاشت.
تمام×
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.