توضیحات
شرکت AMD یک شرکت چند ملیتی تولید کننده پردازنده های رایانه ای مستقر در سانی ویل کالیفرنیا می باشد که در 1969 توسط جری سندرز تاسیس شده است. این شرکت دومین تولید کننده بزرگ پردازنده در جهان و تنها رقیب شرکت اینتل در زمینه تولید ریزپردازنده های 32 و 64 بیتی است. همچنین AMD پس از خرید شرکت ATI در سال 2006 به جدی ترین رقیب شرکت انویدیا در زمینه تولید چیپ های گرافیکی تبدیل شده است.
پردازنده Ryzen9 یکی از اعضای خانواده Ryzen است که شرکت AMD برای اولین بار در سال 2017 آنها را بر اساس میکرومعماری Zen منتشر کرده است. البته سری جدید از پردازنده های رایزن در ماه جولای 2019 میلادی در حالی معرفی شد که در ساخت محصولات آن از دو تکنولوژی فرایند تولید متفاوت برای هسته(7نانومتری) و I/O(12نانومتری) استفاده شده است که با Infinity Fabric به یکدیگر متصل شده اند. سوکت پردازنده های Ryzen9 به مانند محصولات پیشین AM4 است و اولین پردازنده هایی هستند که از PCIe نسخه چهارم پشتیبانی می کنند. به گفته AMD این سری به نسبت سری ها و نسل های پیشین از نظر مصرف انرژی در جایگاه بهتری قرار می گیرند و می توانند تا 15 درصد دستورالعمل های بیشتری را در هر چرخه اجرا کنند. اعضای این سری بازار علاقمندان مشتاق به دنیای رایانه و کاربران حرفه ای را هدف قرار گرفته اند و به همین سبب عملکرد بسیار درخشانی به نسبت رقیب خود یعنی اینتل به نمایش گذاشته اند. تعداد هسته های بیشتر به نسبت پردازنده های Ryzen 7 و فرکانس کاری بالاتر مهمترین نقاط قوت این سری است که این محصولات را تبدیل به یکی از بهترین گزینه های پیش رو برای تجهیز یک سیستم قدرتمند کرده است.
عنوان Raphael نام رمزی است که AMD برای دسته ای از پردازنده های متناسب با رایانه های شخصی که در ماه های پایانی سال 2022 میلادی منتشر شده اند، انتخاب کرده است. البته این دسته از پردازنده ها زیر مجموعه میکرومعماری گسترده تری هستند که AMD نام آن را Zen4 گذاشته است. اعضای خانواده Zen4 ، پردازنده های رافائل(برای رایانه های شخصی)، دراگون رِنج(برای تجهیزات قابل حمل سطح بالا) و فینیکس(برای تجهیزات قابل حمل کم مصرف) هستند که هر یک از میکرومعماری مادر در طراحی خود بهره برده اند اما در چینش نهایی مدار یکپارچه، تفاوت های آشکاری دارند.
پردازنده های رافائل در حقیقت سری 7000 از پردازنده های نام آشنای Ryzen شرکت AMD هستند که متناسب برای به کار گیری در رایانه های شخصی، با چیپست AM5 توسعه داده شده اند تا با این تغییر سوکت، پهنای باند ارتباطی پردازنده با مادربرد 30 درصد افزایش یافته باشد. علاوه بر این پردازنده های این سری برای اولین بار، تنها از حافظه های DDR5 پشتیبانی می کنند و البته مهمتر از همه پشتیبانی از نسل پنجم رابط پر سرعت PCI-E است که امکان به کار گیری درایو های NVMe پر سرعت را نیز ممکن کرده است.
این پردازنده ها با لیتوگرافی یا همان تکنولوژی فرآیند تولید 5 نانومتری عمل آمده اند و اولین پردازنده های AMD محسوب می شوند که چیپ گرافیکی ادغام شده RDNA2.0 دارند. این چیپ گرافیکی به تنهایی یکی از مهمترین برگ های برنده AMD در زمان انتشار سری 7000 بود و عملکرد خروجی قابل قبولی را ارائه می داد. مقدار کش L2 هم در این سری به نسبت نسل پیشین، دو برابر شده که مقدار نهایی آن را به 1 میبی بایت به ازای هر هسته رسانده است.
نکته بسیار مهم دیگر در مورد این سری از پردازنده تعداد لاین های PCI-E آنهاست که 28 لاین می باشد که در حقیقت 24+4 لاین است؛ با این وجود اگر از یک کارت گرافیک استفاده کنید، 16 لاین آزاد خواهید داشت اما در صورتیکه بخواهید از دو کارت گرافیک استفاده کنید به دو مسیر 8 لاین محدود خواهید بود. از لحاظ ارتباطی پردازنده های سری 7000 شرکت AMD بسیار کامل طراحی شده اند بطوریکه به صورت پیشفرض از USB4 نیز پشتیبانی می کنند.
پردازنده های این سری رقیب های جدی نسل 13 از پردازنده های اینتل هستند که تحت عنوان RaptorLake شناخته می شود. در این رقابت بسیار نزدیک هر دو محصول در جایگاه مشابهی قرار میگیرند با تفاوت اینکه پرچم دار اینتل در عملکرد تک هسته ای به نسبت پرچم دار AMD نتایج بهتری به نمایش گذاشته است اما در محصولات میان رده، پردازنده های AMD موفق تر عمل کرده اند. در نهایت این پردازنده ها را می توان برای افرادی مناسب دانست که کاربری متداول و یا گیمینگ دارند. در اکثر موارد پردازنده های این سری برای ادیت ویدیو و تصاویر نیز مناسب هستند ولی نمیتوان انتظاری شبیه به پردازنده یک ابرکامپیوتر را از آنها داشت.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.